Periyodik Tablo Hakkında İlginç Gerçekler
Periyodik tablo kimyasal elementleri belirli kurallar çerçevesinde düzenleyen tablodur. Uzun yıllar boyunca, birçok bilim adamı elementlerin düzenlenmesi üzerinde çalıştı, ancak Dmitry Mendeleyev Periyodik tablonun ilk versiyonunu hazırlayan kişi olarak bilinir. O zamandan beri periyodik tablo özellikleri, kimya ve fizik alanlarındaki gelişmeler ışığında çeşitli değişikliklere uğramıştır.
Bugün, 118 elementten Üzerinde yer aldığı periyodik tablo, içerdiği bilgiler ve sağladığı kolaylıklar ile bilim tarihinin en değerli buluşlarından biri olarak kabul edilmektedir. Bugün, maddi dünyayı daha kolay anlamamızı sağlayan, birçok bilim insanına uzun yıllar yol haritası olmuştur. periyodik tabloTüm detayları ele aldık.
İlk olarak, periyodik tablo nedir?
Genellikle periyodik tablo olarak adlandırılan kimyasal elementler periyodik tablo tüm kimyasal elementleri artan atom numarasına göre sıralar. Bilim adamları, atom kütlesi ve kimyasal semboller gibi elementler hakkında bazı bilgileri daha hızlı bulmak için periyodik tabloyu kullanırlar. Ayrıca periyodik tablonun düzenliliği, elektronegatiflik, iyonlaşma gücü ve atom yarıçapı dahil olmak üzere birçok element özelliğinin ayrıntılarını ayırt etmeyi kolaylaştırır.
Birçok bilim adamı, elementleri sistematik bir şekilde sıralamak için çeşitli çalışmalar yapmıştır. Ama Dmitry Mendeleyev 1869’da periyodik tablonun ilk versiyonunu tanıttı. O zamandan beri, periyodik tablo bilimsel gelişmeler ışığında gelişti.
Peki periyodik tablonun özellikleri nelerdir?
- Bugün 118 elementten oluşuyor.
- Soldan sağa gidildikçe atom numarası ve kütle numarası artar.
- Gerçek yukarıdan aşağıya indikçe atom numarası ve metalik özellikler artar.
- Periyodik tablonun ilk versiyonunda sadece 63 element vardı.
- Aynı kümedeki elemanlar örnek özelliklere sahiptir.
153 yıl Bir geçmişe sahip olan periyodik tablo sayısız özelliği içinde barındırır. kurallara göre düzenlenmiş periyodik tablo elementlerin birçok özelliği hakkında bilgi verir. Mendeleev’in 1869’da hazırladığı ilk versiyona kıyasla birçok değişikliğe uğradı.
Periyodik tablo hakkında ilginç bilgiler:
- Periyodik tabloda sadece 94 doğal element vardır.
- Teknesyum, ölçekteki ilk yapay elementtir.
- Cetvel her zaman IUPAC tarafından revize edilir
- Modern periyodik tablo artan atom numarasına göre düzenlenmiştir.
- Periyodik tabloda atom numarası arttıkça atom büyüklüğü küçülür.
- Mendeleev, keşfedilmemiş elementlerin varlığını iddia etti
- Periyodik tabloda gösterilen atomik kütle, elementin tüm izotoplarının yüklü ortalamasıdır.
- Periyodik tablo bir kart oyunundan sonra modellenmiştir.
Periyodik tabloda sadece 94 doğal element vardır.
Sadece periyodik tablodaki elementler 94 tanesi doğada bulunan elementlerdir. Diğer tüm unsurlar insan yapımıdır. Bazı kaynaklar, ağır elementlerin radyoaktif bozunmaya maruz kaldıklarında elementlerin ortasında yer değiştirebildiği bilindiğinden, daha fazla elementin doğal olarak oluştuğunu belirtmektedir.
Teknesyum, ölçekteki ilk yapay elementtir.
teknetyum1937’de İtalya’da Emilio Segretarafından keşfedilen bir elementtir. Atom numarası 43 olan element yapay olarak üretilmiş bir elementtir. ilk eleman . Atom numarası 43’tür ve tüm izotopları radyoaktiftir.
Cetvel her zaman IUPAC tarafından revize edilir
Uluslararası Temel ve Uygulamalı Kimya Birliği (IUPAC), kimyada yeni gelişmeler meydana geldikçe ve yeni bilgiler ortaya çıktıkça. periyodik tabloyu gözden geçiryapıyor.
Modern periyodik tablo artan atom numarasına göre düzenlenmiştir.
Mendeleev’in ilk periyodik tabloOrta ve çağdaş periyodik tablo arasındaki en büyük fark Mendeleev elementleridir. atomik kütleyeModern periyodik tabloya göre elementler atom numarasına düzenlemeden ziyade Örneğin periyodik tablonun ilk elementi olan Hidrojenin bir protonu ve bir elektronu vardır. İkinci element olan Helyum’un iki protonu ve iki elektronu vardır. Ardışık her element, bir önceki elemente kıyasla fazladan bir protona ve elektrona sahiptir.
Periyodik tabloda atom numarası arttıkça atom büyüklüğü küçülür.
Bir elementin atomlarının atom numarası arttıkça atom boyutunun da artması beklenir, ancak bu her zaman böyle değildir. Bir atomun boyutu, elektronik kabuğunun çapı ile belirlenir. Bu nedenle, eleman bir sıra boyunca soldan sağa düzgün bir şekilde hareket ettikçe, atomların boyutuçoğu zaman küçülür.
Mendeleev, keşfedilmemiş elementlerin varlığını iddia etti
Dmitry Mendeleyev Periyodik tabloyu günümüz periyodik tablosuna en yakın biçimde hazırlayan bilim adamıdır. Elementleri atomik kütlelerine göre düzenleyerek, tekrar eden özellik kalıplarını fark etti ve bu elementleri ortada gruplandırdı. Mendeleev periyodik tablonun ilk versiyonunu tamamladığında, artık keşfedilmemiş pek çok element ve boşluk vardı. Çeşitli analizlerle, bu eksik unsurlar doğru bir şekilde belirlenebilir. üstlenmekbaşardı.
Periyodik tabloda gösterilen atomik kütle, elementin tüm izotoplarının yüklü ortalamasıdır.
izotoplar Proton sayıları aynı, nötron sayıları farklı olan atomlardır. Bir atomun kütlesi proton ve nötronlarından geldiği için, eğer nötronların sayısı farklıysa, her biri izotopun atomik kütlesi farklı olacak Böylece, periyodik tabloda gördüğünüz atomik kütleler aslında tüm izotopik kütlelerin yüklü ortalamasıdır.
Periyodik tablo bir kart oyunundan sonra modellenmiştir.
Kağıt oyunlarına olan düşkünlüğü ile tanınır Mendeleyev, Periyodik tabloyu hazırlarken bu oyunları örnek almıştır. Her bir elementin ağırlığını başka bir karta yazdı ve hepimizin bildiği kartların içine koydu. Solitaireoyun stilini sıraladı.