Prof. Dr. NACI GÖRÜR: BASINÇ NEDENİYLE DEPREMİN GÖRELİ ARTIRILMASINI BEKLEYEBİLİRİZ
Kahramanmaraş merkezli depremin ardından bölgede sarsıntılar devam ediyor. Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimcisi Prof. Dr. Naci Görür depremlerin ardından dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Naci Görür, “6 Şubat depremlerinde levha hareketlerinde bir hızlanma gördük. Arap levhası Avrasya’ya doğru hareket ederek bu arada Doğu Anadolu’yu sıkıştırdı. Dolayısıyla Diyarbakır’da sıkışmadan dolayı depremlerde nispi bir artış bekleyebiliriz.” Görer, “Bu depremi artçı olarak nitelendirdiler. Artçı olduğunu düşünmüyorum. Bunlar muhtemelen komşu faylardan kaynaklanan depremler, bağımsız faylar, bence bağımsız depremler. Son iki fayın hangi fay olduğunu bilmiyoruz. Malatya’da depremler üretildi.” prof. Gör, Prof. Dr. Celal Şengör’ün beklenen Marmara depremi nedeniyle İstanbul’dan taşınacağına dair açıklamalarını da değerlendirdi.
Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinden 6 ay sonra Antalya, Bingöl, Malatya ve Diyarbakır’da 4’ten fazla deprem meydana geldi. 10 AFAD’dan son 2 günde yapılan açıklamaya göre, Malatya merkezli 5,3 büyüklüğünde, Diyarbakır’ın Hani ilçesinde 5,3 büyüklüğünde, 4,2 büyüklüğünde, Gazipaşa ilçesinde 4,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Antalya ve Bingöl’ün Karlıova ilçesinde 4.3 büyüklüğünde. Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimcisi Prof. Dr. Naci Görür, sarsıntıların 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremin yol açtığı artçı sarsıntılardan biri olduğunu ve bölgede artçı sarsıntıların devam edeceğini belirtti. Malatya’daki depremin Doğu Anadolu fayından gelmediğini belirten Görür, ‘yeni bir fay’ uyarısında bulundu.
“BASINMA NEDENİYLE DEPREMLERİN GÖRELİ ARTIŞLARINI BEKLEYEBİLİRİZ”
prof. Diyarbakır’da sıkışma nedeniyle depremlerde ‘göreceli’ bir artış beklendiğini ifade eden Dr. Naci Görür, “6 Şubat depremlerinde levha hareketlerinde bir hızlanma gördük. Arap levhası fiilen Avrasya’ya doğru hareket ederek Doğu Anadolu’yu sıkıştırdı. orta.Doğu Anadolu sıkıştığı zaman zaten orada sıkışma fayları vardı.Bu sıkışmadan dolayı bu faylar zaman zaman kırılır ve depremler oluşturur.Doğu Anadolu gerçekten etkili bir deprem kuşağıdır.Oluşan depremler sıkışma kaynaklıdır. Doğu Anadolu’nun Avrasya ve Arap levhasının ortasında sıkışması 6 Şubat’ta Arap levhası “Cidden, miktar olarak Avrasya’ya daha yakın olduğu için orada da çok fazla sıkışma vardı. Bu nedenle, sıkıştırma nedeniyle depremlerde göreli bir artış bekleyebiliriz. Doğrusu ben o zaman öyle yorumlamıştım. Diyarbakır böyle algılanmalı” dedi.
“MEVCUT BİRİNCİL DEPREMİ OLUŞTURAN FAYDAN KAYNAKLANAN FAYLAR DEĞİL”
prof. Naci Görür, Malatya’daki sarsıntıların artçı olmadığını belirterek, “Malatya’ya geldiğimizde 6 Şubat depremlerinin sonucudur. Şimdi bu depremler gerilimi, depremlerini oluşturan fayların kırılmamış kesimlerine aktardı. 6 şubatta yada komşu faylara.o bölgede var olan fayların gerilme alanları sonradan değişmiştir.bu bir tezahür olmalı.buna artçı deprem dediler.artçı olduğunu sanmıyorum.artçı varsa büyük sarsıntıyı oluşturan fay düzlemi ya da sistem içinde buna artçı deprem diyoruz.Ancak Malatya’da yaşanan bu son 4-5 deprem, mevcut ana depremlerin faylarıdır.Bunlar muhtemelen komşu faylardır, depremler nedeniyle meydana gelen depremlerdir. bağımsız faylar, yani bağımsız depremlerdir” dedi.
“ARIZAYI GÖREMİYORUM, ‘YENİ BİR HATA Mı?’
prof. Malatya’da son iki depremin hangi faydan kaynaklandığını tespit edemediklerini belirten Dr. Naci Görür, “Malatya’da son iki depremin hangi faydan kaynaklandığını bilmiyoruz. Odak noktalarını koyup baktığımızda bunların odakları çıkıyor. deprem noktaları Doğanşehir fayı ile paralel Malatya fayı yada belli bir açıyla kesen bir fay üzerinde olabilir ama ben o fayı da göremiyorum dedim daha büyük deprem olmaz o bölge.Neden çünkü büyük depremler oluşturacak büyük faylar birden fazla kırılmıştır.geriye kalan faylarda bu kadar büyük depremleri oluşturacak güç yok aslında.o yüzden o bölge için söylüyorum,müjde vermiyor daha büyük bir deprem.Eğer büyük depremler olursa o bölgede büyük depremleri oluşturan faya bağlı veya komşu faylarda hareketler başlar.Çünkü stabilite bozulur.Niye artçı sarsıntılar olur?Öncelikle deprem olur. büyük bir deprem, artçı sarsıntılar başlar. Çünkü o büyük depremi yaratan fayın kırılmamış kısımları var, yavaş yavaş kırılıyorlar. Bir anlamda o sistem kendi kendini temizliyor. Diğer bir deyişle, kalıntılarını kırar. Rahatlamaya çalışır, rahatlamak için küçük depremler yaratır. Yerleşir ve biraz zaman alır. Büyük sarsıntılardan sonra kırılmayan kısımlar kırılarak temizlenir. Enerji oradan küçük şeylerle atılıyor” dedi Fay.
“CELAL HALK BİLİNÇ OLUŞTURMAK İÇİN SÖYLEDİ”
prof. Naci Görür, Prof. kendilerini depreme hazırlamıyorlar.deprem hazırlıkları yapılmayanlara göre çok daha az olduğu için istanbul çok büyük bir oranda depreme hazırlanıyor.celal aslında halkı bilinçlendirmek için söylediği için buradan ayrıldı. Zati de Türkiye’den ayrılmaz, ömrünü bu ülkeye hizmete adamış bir bilim adamıdır.Mesela Celal istese yurtdışındaki herhangi bir üniversitede rahatlıkla profesyonel kadroda oturabilir.”Ülkesi için çalıştı, yetiştirdi. yüzlerce öğrenci O değerli bir bilim adamıdır. Bu uyarıyı yapmak için İstanbullulara “Kararınızı verin, depremden sonra ne olacağından haberiniz yok. İstanbul’u bir an önce depreme hazırlayın” dediği bir olaydır.